CYKELPORTALEN

Danmarks uafhængige cykelportal

TEST: Vello Gravel TEST: Vello Gravel
Hvorfor cykle grus på små hjul. Fordi du kan ! Cykelportalen har gjorde forsøget på Vello Gravel. En særlig variant med brede dæk... TEST: Vello Gravel

Cykelportalens redaktør har været på pilgrimstur i det Skandinaviske på en grus foldecykel fra Østrigske Vello Bike.  Læs vores baggrundsartikel Vello, Valerie og Valentin.   Rejseoplevelsen følger i løbet af kort tid…her er en lille teaser

Vello Gravel er velkonstrueret off-road foldecykel af den sporty slags, der sagtens kan tages med ud på sporet.

 

Specifikationer

  • Ramme: Multistørrelse, unisex, krom-molybdæn-stålramme/støddæmper med elastomermagnet, der kan sammenfoldes
  • Forgaffel: stål
  • Geartrain: microShift R10, Shimano 105
  • Kasette: 10 speed 11/36
  • Kranksæt: Gates 54 tands
  • Bremser: TRP
  • Frempind: Justerbar  (VELLO BIKE Design)
  • Styr: 42 cm dropbar
  • Hjul: 20” Rodi Rimo
  • Dæk: Schwalbe Billy Bonkers Performance
  • Saddel: Selle Royal, Schaum Matrix
  • Saddelpind:Satori Aluminium 30.9 mm x 500 mm
  • Dimensioner sammenfoldet: H: 65 cm x L: 79 cm x B: 39 cm
  • Ekstraudstyr: Frontrack, rearrack
  • Vægt: 12,5 kg
  • Pris: kr. 17.425,-

 

Afprøvning
Vello Gravel kommer sammenfoldet i en fiks kasse.  Noget fragtmanden var lykkelig for i disse tider hvor de skal slæbe rundt på mega tunge elektriske cykler.

Vello Gravel er en særlig udgave udlagt til grus der bygger på den samme stålramme som de øvrige Vello Bike modeller. Vello har modtaget flere priser for sine cykelinnovationer, herunder en RedDot Design Award, så virksomheden ved, hvordan man sammensætter et kvalitetsprodukt.  Da Vello Gravel er en foldecykel, er kassen meget mindre end  en stor almindelig cykelleverance. Efter fjernelse af de beskyttende stelrør og montering af styr og frempind, er cyklen klar til brug.

Langt de fleste foldecykler kræver lidt øvelse når de skal foldes ud og sammen. Dette gælder også for Vello Gravel, der alligevel er oppe og køre efter lidt øvelse og gennemsyn af den illustrative video efter nogle minutter. Håndtering af forhjul og forgaffel er den den del der kræver mest øvelse, men efter nogle gange begynder det langsomt at blive rutine. Baghjulet vippes ind under stellet og fastlåses via elastomeren med en magben. Forhjulet løsnes ved forgaflen med en klemme skruefatning der er dobbeltsikret med en metalpind med fjederlås. Forhjelet vippes op og placeres på siden af stellet og fastlåses med en magnet og en plastikkrog som klemmer om stellet.  Styret er højdejusterbart med hurtigbespænd ligesom sadlen.

Når Vello Gravel står fuld udfoldet og parkeret på støttefoden, der desværre er en smule for lille og klein i sin udførelse. men ellers er førstehåndsindtrykket et meget velkonstrueret produkt. Bevares den er ikke verdens letteste cykel med 12,5 kg og nogle af komponenterne kunne være bedre bl.a bremserne Gearingen  er i min optik for høj. Selve stellet gennemført solidt og en smart detajle er at det er forberedt til bæltedrev hvis du senere ønsker at opgradere.  I modsætning til de fleste andre foldecykler på markedet, er rammens design ret klassisk diamantramme med en multi size, unisex konstruktion af krom-molybdæn stål. Noget der er medvirkende til at den kører så godt.  Fuldt sammenfoldet måler Vello Gravel H: 65 cm x L: 79 cm x B: 39 cm , mens den udfoldet er 158 cm eller 62 tommer, hvilket giver dig en idé om, hvor godt den kan pakkes sammen. De medleverede pedaler i aluminium kan også foldes sammen.

Vello Gravel er en af den slags cykler der giver masser af opmærksomhed. Rigtigt mange spørger til hvor den kommer fra og hvordan den er at cykle på. Af en foldecykel med 20″ hjul, er svaret at det kører rigtig godt.   Langt hen af grussporet vil du på Vello Gravel sagtens kunne følge med almindleige fullsize gruscykler. Men naturligvis er der begræsninger. Dette kommer dog sjældent frem når du cykler på den alene i mere moderat tempo. Undertegnede kørte turen med en anhænger tre uger offroad i Norge og Sverige og det eneste sted den kom til kort varmden for høje gearing. Til almindelig gravel og let bikepacking er geariengen tilstrækkelig, personligt ville jeg nok sætte en lidt mindre klinge foran f.eks en 48 tands og en lidt større udveksling bagpå, ikke mindst for at belaste kæden minde med en meget skæv kædelinie når du cykler i de laveste gear.

Vello Gravel klarer grusstierne imponerende godt takket være hjulene og dækkene. Dropbarstyret er måske mindre smart når cyklen skal sammenfoldes, selvom det er et af de smalleste på markedet, men det givere en dejlig sporty kørestilling med masser kontrol og komfort. Jeg er imponeret over, hvor komfortabel den er, med en god kørestilling, Kombinationen af microShift skiftegreb og 105 bagskift fungerer upåklageligt med præcist skift.

Der er endda indbygget en beskeden affjedring i bagenden af stellet, som sammen med de tykkere dæk giver en bedre oplevelse på vejen end mange andre foldecykler med små hjul derude. Det havde været rart med en lidt længere og mere stabil støttefod, der specielt når cyklen er lastet med tasker er temmelig ustabil.  Dropbarstyret er forholdvis smalt for det ikke skal gå ud over foldemålet. Styrtapen er meget tynd og helt uden dæmpning, hvilket ville være rart med de små hjul.

Testcyklen var udstyret med en aftagelig forbagagebærer og en foldbar bag bagagebærer. Disse er ekstraudstyr. Hertil fås en vandtæt taske.

Vello Gravel er en alsidig og fuldt sammenklappelig tohjulet cykel, der umiddelbart virker til at have relativ  begrænset appel. Men dette ændrer sig så snart man cykler på den. Den er praktisk til pendling takket være tykkere dæk og en grundlæggende affjedring, der giver sikre forudsigelige køreoplevelser på alt slags underlag. Og som navnet antyder, kan du også tage den med stort set overalt på dine rejser, både på og uden for vejen. Rejser du meget vil den være tæt på den perfekte rejse cykel med få modifikationer herunder bedre bremser og en bredere og lidt lavere gearing.

Konklusion
Vello Gravel bliver nok aldrig en mainstream gruscykel, men vil primært henvende sig til dem der gerne vill have en alround kompakt cykel lige god til daglige cykelture og rejser samt ikke mindst let transport med andre transportmidler. Den er en velfungerende og meget velkørende sporty foldecykel med mange gennemtænkte detajler der gør den velegnet til en tur ude på grusvejen. Men først og fremmest er den en mega sjov cykel at trille rundt på, og i tilgift kan sammenfoldes og transporteres på et utal af måder med andre transportmidler. En sand vinder i minimalistisk mobilitets sammenhæng stik mod tiden trend om større og størst…

Link

CYKELPORTALEN